Obezitatea duce la afectiuni gingivale

Acest articol nu este scris de un distribuitor independent Herbalife!
De Jeanie Lerche Davis
WEB Medical News : 2 iunie 2003

Multe probleme medicale – de la afectiuni cardiace la diabet – sunt legate de obezitate. Dar acum cercetatorii au descoperit ca afectiunile gingivale sunt foarte intalnite la persoanele obeze.

Un nou studiu national facut asupra incidentei afectiunilor gingivale, asa numitele periodontitele, arata ca aceste afectiuni sunt foarte raspandite printre persoanele obeze de varsta tanara .

S-au evidentiat grupuri de varsta mult mai tanara decat situatia tipica cunoscuta – o reflectare a proastelor obiceiuri alimentare – declara Mohammed Al-Zahrani de la Centrul de Sanatate Preventiva al Universitatii Western Reserve din Cleveland.

Studiul sau este publicat in Jurnalul de Periodontologie.

Periodontitele sunt infectii ale gingiilor, cauza pierderii dintilor dar aceasta aparea doar la varste inaintate pana nu de mult.

In studiul sau Al-Zahrani si colegii sai au analizat frecventa afectiunilor gingivale pe un grup mai mare de 13000 de personae peste 18 ani ce au fost examinati recent de dentisti. S-a constatat ca 14% din populatie sufera de afectiuni gingivale. Persoanele obeze au rata de incidenta cea mai ridicata dar doar in grupul de varsta 18 – 34 ani. Afectiunile gingivale sunt cu 76% mai intalnite la acest grup.Tinerii cu o masura in talie foarte mare au o rata dubla de risc fata de contractarea unor afectiuni gingivale fata de tinerii ce au o greutate normala.

Dieta copiilor are probabil cel mai important rol in aceasta crestera a afectiunilor gingivale. Studiul efectuat pe grupul de varsta 11- 18 ani a evidentiat scaderea considerabila a consumului de fructe si de legume (altele decat cartofi) proaspete – sursa de vitamina C ,o scadere a calciului. In plus copiii consuma mai multe bauturi carbogazoase si necitrice.

Studiile au aratat ca obezii au un factor de risc crescut fata de afectiunile cardiovasculare, diabet, cancer, infarct si alte afectiuni grave.